Świeża pomarańcza Valencia - Świeży owoc cytrusowy
Drzewa średniej wielkości. Owoce są okrągłe, skórka owoców jest lekko chropowata i średniej grubości. Jakość miąższu owocowego jest wysoka. Użyteczność wynosi 45%, a stosunek cukru do kwasu jest zrównoważony. Jest to odmiana zarówno do spożycia na świeżo, jak i do przemysłu. Jej wydajność jest regularna i nie wybiera ekologii. Może być uprawiana ekonomicznie w szerokim zakresie, od zimnego subtropiku po klimat pustynny. To odmiana przejściowa. Istnieją typy, które dojrzewają w różnych terminach, od połowy marca do połowy lipca. Szczególnie w warunkach subtropikalnych, dojrzałe owoce i kwiaty mogą być widoczne na drzewie jednocześnie. Ważnym problemem w owocach jest ponowne zielonienie. Zimą, pomarańczowy kolor zwiększa się w marcu, a różnica temperatur powoduje powstawanie chlorofilu w skórce owoców. To jest typowe dla Valencii.